Rabu, 9 Disember 2009

PERSEPSIKU: KENAPA WAKIL RAKYAT YANG BERSALAH....?

Wakil Rakyat bermaksud orang yang diberi kuasa oleh rakyat manakala dalam kamus dewan bahasa dan pustaka, wakil rakyat bermaksud seseorang yang telah dipilih dalam pilihanraya untuk menjadi wakil penduduk dikawasan pilihanraya tersebut. Manakala Pemimpin pula bermaksud ketua yang telah dilantik untuk memandu orang lain, manakala dalam kamus dewan pula menyatakan bahawa Pemimpin adalah orang yang memimpin. Kepimpinan pula adalah merujuk kepada keupayaan memimpin. Lantaran itu Jelas lagi bersuluh siapa yang memilih dan mengangkat pemimpin dikalangan kita, Malahan segala tindak tanduk pemimpin pada hemat saya tidak salah diperbincang atau diperdebat oleh rakyatnya.


Kepimpinan kita di Daerah Kota Belud suatu yang perlu diperhalusi, bukan sahaja kita berhak memperkatakan segala kebaikkan mahupun pembangunan yang beliau berjaya laksanakan bahkan juga kita rakyat yang melantik mereka melalui pilihanraya berhak penuh menegur kesilapan mahupun kealpaan yang mereka lakukan. Cuma masyarakat kita dididik dengan budaya yang lebih harmoni, yakni menegur dan menyatakan kesilapan ataupun kesalahan orang lain berlandaskan budaya iaitu “berlapis atau bersantun”. Namun apa pula pilihan kita andai santunan yang kita anuti tidak diendahkan...? Fikirkan....


Dalam kes kudat By Pass, DSSK di persalahkan...Dalam Kes Jelapang Padi, DHMHJ di persalahkan, Ketiadaan Pelapis kepimpinan Masyarakat Iranun, TSP di persalahkan... Projek di beri kepada Kroni, di persalahkan DARD... Rakyat tidak di pedulikan, DJA di persalahkan... Kes Kemiskinan, DHTL di persalahkan...Persoalanya adalah “WHY” atau KENAPA?


Jawapannya : Kerana Mereka Pemimpin Yang di pilih Oleh Rakyat. Dalam erti kata yang lain, setiap tindak tanduk mereka sama ada baik atau buruk mereka pasti akan “Dibicarakan” dalam mahkamah rakyatnya. Lagipun setiap pembangunan yang hendak dilaksanakan awal-awal lagi disytiharkan sebagai kejayaan mereka dalam menerapkan kemudahan dan keselesaan kepada rakyat kawasan mereka. Tapi yang amat menghairankan apabila timbul masalah, Pemimpin tidak pula harus di persalahkan......(Kata mereka lah). Walhal, sebagai wakil rakyat mereka berhak tahu proses perjalanan dan masalah yang wujud andai projek tersebut dilaksanakan. Benar....dan amat benar, Consultant telah dilantik untuk memantau ataupun menyelesaikan segala permasalahan yang akan, sedang atau telah berlaku. Namun hal ini bukannya tiket untuk para pemimpin melepaskan tugas mereka sebagai “WAKIL RAKYAT” Saudara Datu Pitung dalam komennya baru-baru ini menyatakan, dah nama pun wakil rakyat kena tahu lah perihal rakyat.


Jangan seperti kata pepatah ”Melepaskan batuk di Tangga”. Satu perkara lagi yang perlu kita akui bersama adalah manusia zaman sekarang tiada yang maksum yakni terpelihara daripada melakukan kesalahan atau kesilapan dan ini termasuklah DSSK, TSP, DHMHJ, DJA, DARD dan DHTL. Lantaran itu juga kita kena terima mereka seadanya, TETAPI andai kita sahaja yang memberi adalah tidak wajar juga..pendek kata kena ada imbalannya juga lah. Maknanya kita pun sepatutnya berhak mendapat apa yang sepatutnya kita dapat “Win Win Situation”. Maka itu pada saya, rakyat menegur pemimpin adalah satu hikmah, para pemimpin perlu mendengar suara rintihan rakyatnya. Janganlah ibarat “kacang lupakan kulit”. Fikirkan bersama.....Budak baru belajar, Harap ditegur di marah jangan.....

Read more...

pesanan

Penafian:Penulis blog paikankb tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan, Segala komen atau ulasan, fakta berunsur hasutan yang dialami kerana melayari atau menggunakan maklumat dalam blog ini.

  © Blogger template PingooIgloo by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP