Khamis, 7 Mei 2009

AHLI SUFI YANG TERTIPU....!

Imam Ghazali menyatakan bahawa mereka yang digelar sebagai ahli agama juga boleh terpedaya dengan diri sendiri. Seterusnya Imam Ghazali berkata,"adapun ahli-ahli sufi sebahagian mereka terpedaya dengan pakaian-pakaian dan amalan-amalan zahir golongan tasawuf sedangkan dalam kehidupan harian, mereka mengambil harta yang haram dan syubhah, bergelumang dengan hasad dengki sesama manusia dan asyik merobek kehormatan orang lain.

Selain itu, mereka ini juga mencaci dan menghina ahli-ahli fikah, ulama tafsir serta hadis dan mengatakan golongan ini dihijab oleh ilmu mereka daripada Allah sedangkan yang sebenarnya merekalah golongan yang zalim lagi munafik.

Terdapat juga daripada kalangan mereka yang menolak semua hukum agama sehingga batas-batas halal dan haram tidak lagi diendahkan dan ibadah-ibadah yang wajib seperti solat tidak lagi dilakukan atas alasan mereka telah sampai ke makam yang tinggi".

Andai ahli sufi pun boleh terpedaya bagaimana pula kita????. Sentiasa lah mendekati Allah dan berdiri lah di landasan yang betul lagi benar, Insyallah Allah pasti bersama-sama dengan kita. Nabi berpesan kepada sahabat Ali Bin Abu Talib" Apabila manusia mendekati Allah dengan pelbagai kebajikan maka kamu dekatilah Allah dengan akalmu". ( Riwayat Imam Abu Naim )

Read more...

BUDAYA ATAU UNDANG-UNDANG RIMBA

Sebentar tadi saya baru sahaja bertemu dengan seorang kawan baik yang lama da tidak berjumpa. kebetulan sembang punya sembang terkait lah pula satu "istilah" mengenai budaya atau undang-undang rimba. Saya sebenarnya cukup berminat berbual-bual dengan kawan ini kerana saya mendapat banyak input dan idea untuk kita dapat sama-sama kongsikan. Saya amat bersetuju dengan pendapat beliau mengenai "istilah" Undang-undang Rimba. Bila di fikir logiknya, memang teramat logik lah. Apatah tak nya, kalau kita perhatikan masalah sekarang siapa yang kaya, berharta maka dia lah yang berkuasa. Siapa yang miskin atau papa maka dia kena terima sebagai "kuli" atau ditindas. Teringat lah pula cerita Raja Rimba zaman kanak-kanak dahulu malah kalau saya tidak silap cerita ini sekali dengan videonya kot. Cuma kadang-kadang saya terfikir juga kenapa kita tak ikut sahaja cara haiwan lain mendidik "BOS"nya dalam cerita tersebut, biarkan kita bersama-sama memulau "Orang Hebat" ini. Mungkin dia akan sedar bahawa duit bukanlah segalanya........

Dalam perbualan singkat itu, saya terfikir pula kenapa keadaan ini boleh berlaku sedangkan dunia kini makin moden apa? Adakah ini yang dikatakan sebagai dunia moden???? Apapun saya ucapkan terima kasih banyak-banyak kepada beliau kerana banyak memberikan dorongan dan nasihat didalam kehidupan saya seharian. ANDA ADALAH YANG TERBAIK, INSYALLAH.

Read more...

pesanan

Penafian:Penulis blog paikankb tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan, Segala komen atau ulasan, fakta berunsur hasutan yang dialami kerana melayari atau menggunakan maklumat dalam blog ini.

  © Blogger template PingooIgloo by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP