Rabu, 20 Mei 2009

APAKAH PERLU.....

Semalam saya sekeluarga menonton satu program di TV3, Rancangan 360 mengenai kes ragut. Kami sekeluarga cukup sedih dengan senario yang berlaku sekarang terutamanya yang berkaitan dengan remaja kita. Sebagai salah seorang belia negara ini saya terpanggil untuk membincangkan ataupun memberi sedikit pandangan terhadap permasalahan ini. Saya masih teringat lagi, "first time" saya menjejakkan kaki ke KL, tempat bermaharajalelanya kegiatan ini. Saya cukup terkejut kerana melihat aksi yan ditunjukkan oleh"aset" negara ini. Malah apabila saya bertanya dengan seorang kawan , beliau berkata dengan loghat utaranya "hang tak tau lagi, bukan takat nie je depa le buat. Hang tunggu sat". Ayat tu masih terniang-ngiang di telinga saya lagi. Betul juga apa yang kawan tu kata, tak sampai berapa minit saya dikejutkan dengan deruan enjin motosikal kumpulan samseng jalanan ini. Pelbagai aksi yang kita le nampak mereka persembahkan.

Saya bertanya pada diri sendiri kenapa ini berlaku??? Mungkinkah salah pada ibubapa atau pihak kerajaan???Atau juga salah kepada ramaja itu sendiri. Secara peribadi dan mungkin juga di persetujui bersama semua terlibat dalam masalah ini. Remaja menyatakan punca mereka jadi begini disebabkan latarbelakang keluarga yang teruk lah apa lah. Masalah masyarakat lah, pemimpin lah dan sebagainya yang kita boleh kaitan dengan masalah ini. Saya tertarik dengan pendapat seorang remaja daripada Johor, adik ini menyatakan bahawa semua yang berlaku orang yang pertama mesti di persalahkan adalah diri sendiri bukanya orang lain. Agama mesti selari dengan apa yang ingin kita lakukan, insyallah semuanya akan memberikan hasil yang positif. Ingatlah bahawa dihari pembalasan kelak anda akan ditanya kemana masa dan nilai hidup anda persembahkan.....

Adakah perlu kerajaan mengenakan hukuman mati kepada samseng jalanan ini atau sekadar terus mengenakan hukuman penjara setahun dua.... Apakah dengan kekerasan masalah itu akan selesai dan begitu juga dengan kelembutan adakah boleh menyelesaikan segala masalah.... Firkir-fikirkan lah....

Pesanan kepada samseng jalanan ini: TOLONGLAH KEMBALI KEPADA FITRAH MANUSIA YANG SUCI LAGI BERSIH JIWANYA. KESERONOKAN HANYA SEKETIKA TETAPI PENDERITAAN ITU SANGAT LAMA DAN MEMERITKAN. ANDA TIDAK KENA HARI INI TAPI PERCAYALAH ANDA PASTI AKAN KENA JUA AKHIRNYA. "Sepandai-pandai tupai, akhirnya jatuh ke tanah juga".

Read more...

pesanan

Penafian:Penulis blog paikankb tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan, Segala komen atau ulasan, fakta berunsur hasutan yang dialami kerana melayari atau menggunakan maklumat dalam blog ini.

  © Blogger template PingooIgloo by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP