Jumaat, 8 Mei 2009

HEBATNYA ISLAM .....

Saya baru sahaja selesai membaca buku "The making Of humanity" hasil tulisan Robert Briffault yang terang lagi bersuluh memuji umat Islam dengan berkata, " Era Kebangkitan sebenarnya bermula di tangan orang-orang arab dan Islam Sepanyol, bukanya ditangan orang-orang barat atau Eropah. Pandangan beliau ini telah di persetujui oleh Philip K. Hitti didalam bukunya "The History of the Arabs" beliau berkata,"orang Islam Sepanyol berjaya mencatat sejarah keintelektualan yang agung pada zaman pertengahan dahulu. Mereka sebenarnya pembawa cahaya budaya dan tamadun bagi selururh dunia terutamanya abad kelapan dan tiga belas masihi.

Memang benar, dunia berubah kesan daripada proses perubahan yang dibawa oleh umat Islam. Justeru itu, kenapa zaman sekarang kita terlalu alpa sehinggakan hampir terlupa akan kehebatan masa lampau kita. apakah kita sudah tidak percaya akan kehebatan Islam itu sendiri?. Cara dan budaya hidup Islam yang unggul menjadi teladan manusia sejagat. Hal ini mesti kita akui seperti yang dijelaskan oleh Robert Briffault di dalam The Making Of Humanity, " Konsep kebebasan manusia, persaudaraan sesama insan dan persamaan hak di kalangan manusia termasuk hak bersuara merangsang beberapa kejadian penting dalam sejarah seperti Revolusi Perancis, Deklarasi Hak Asasi Manusia di Amerika dan perjuangan ke arah kemerdekaan di negara-negara Amerika Latin. Ia sebenarnya ajaran yang ada di dalam Quran yang dihayati oleh orang-orang Islam. Konsep ini kemudiannya mempengaruhi masyarakat Eropah. Besar kemungkinan jika tidak keterlaluan saya katakan jika tidak kerana orang-orang Arab, era kemodenan di Eropah tidak akan berlaku sama sekali.

Secara amnya saya amat bersetuju dan berpuashati dengan apa yang cuba di sampaikan oleh Robert Briffault dan sebagai umat Islam dewasa ini saya amat berbangga dan imenyeru kepada rakan-rakan yang mengaku umat Islam menjauhi "Budaya Bangau oh Bangau". Saya teringat akan kata-kata seorang Panglima Islam iaitu Panglima Islam Rub'ii bin Amir yang pernah berkata"Allah mengutus kami untuk mengeluarkan sesiapa yang dikehendakinya daripada kesempitan dunia kepada keluasannya dan daripada kesesatan agama kepada keadilan Islam dan diutusnya kami dengan agamanya untuk disampaikan kepada makhluknya". ( Kenyataan dibuat di hadapan Panglima Parsi, Rustam, sebelum Perang Qadisiyah). Renung-renungkanlah....Allahu akbar!!!

Read more...

pesanan

Penafian:Penulis blog paikankb tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan, Segala komen atau ulasan, fakta berunsur hasutan yang dialami kerana melayari atau menggunakan maklumat dalam blog ini.

  © Blogger template PingooIgloo by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP