Ahad, 21 Jun 2009

SELAMAT HARI BAPA..
SELAMAT HARI BAPA buat ayah-ayah, bapa-bapa, abah-abah, pak-pak, father-father, ama-ama dan kepada semua kaum lelaki yang mempunyai anak amnya. Di kesempatan ini saya ingin berkongsi "sedikit" pengalaman yang amat sukar dan tidak AKAN dapat ku lupakan mengenai pengorbanan seorang insan yang bergelar ayah atau ama serta keluarga ku yang tercinta.
Sedari kecil lagi saya amat rapat dengan ama, sehinggakan kalau tak silap saya masih tidur bersama-sama dengan ama sehingga berumur 12 tahun. Walapun bukan anak manja ama, tapi saya bersyukur kerana kasih dan sayang ama tidak pernah berbelah bahagi terhadap kami semua. kami merupakan sebuah keluarga yang besar seramai 12 orang, 10 lelaki dan 2 perempuan, saya merupakan anak ke 5 tergolong dalam kelompok kaum adam. Cuba saudara-saudara bayangkan betapa peritnya ama dan ena (Ayah dan Ibu) membesarkan kami semua. Tambahan pula ama hanya bekerja sebagai penjual ikan dan petani manakala Ena merupakan suri rumah sepenuh masa. Saya akui kehidupan kami pada ketika itu ibarat "Kasi pagi makan pagi, kais petang makan petang", airmata ena sering berlinangan melihat penderitan anak-anaknya. Sebagai seorang ketua keluarga ama hanya sekadar berdoa dan berusaha agar mendapat kekuatan bagi merubah kehidupan kami sekeluarga. Saya faham sangat andai ama menghadapai masalah kewangan, beliau tidak banyak bercakap dan lebih suka berdiam diri, kami adik beradik amat faham dan seperti biasa kami akan cuba menjaga kelakuan agar tidak menimbulkan kemarahan kepada ama.


Pada satu ketika kami sekeluarga terpaksa mengalas perut dengan hanya buah pisang muda yang direbus cecah garam atau gula. Buah pisang itu pula terpaksa diambil waktu malam agar tidak diketahui oleh orang lain. Kakak (Babai), abang aping dan abg Belin terpaksa berjalan kaki untuk ke salah sebuah sekolah menengah di daerah Kota Belud. Oh ya satu lagi kisah yang pasti saya teringat apabila sebungkus Maggi terpaksa dibahagi 4 untuk kami makan adik beradik (Sehingga sekarang apabila teringin memakan maggi bersama isteri ataupun kawan-kawan pasti kisah ini saya ceritakan kepada mereka). Ama dan ena seperti biasa apabila Babai jemput makan bersama-sama mesti akan berkata "Kan kanun, mausug kami pen" padahal hampir sehari ama dan ena tidak menjamah sedikit makanan pun.Namun, kehidupan kami sekeluarga sedikit demi sedikit mula berubah, Babai walapun tidak dapat melanjutkan pelajaran keperingkat tinggi namun Allah itu maha pengasih apabila dia mendapat pekerjaan sebagai pembantu Guru Prasekolah dan seterusnya membantu keluarga sehingga kini. Apa yang boleh saya katakan disini, setiap ahli keluarga saya mempunyai pengorbanan yang tidak akan dapat saya ataupun sesiapa boleh atasi. Setiap pengorbanan Ama,Ena, Babai, abang-abang dan adik-adik yang lain amat berharga buat keluarga tercinta kami ini. Abang Aping sanggup menolak tawaran untuk melanjutkan pengajian keperingkat Tinggi dan memilih untuk menjadi guru sandaran ketika itu demi membantu Ama merubah kehidupan keluarga kami. Syukur Alhamdulillah, benarlah kata-kata Ama dan Ena bahawa "Pun tanu sabar Walata'alla pasti tumabang".
Terlalu banyak kisah pengorbanan ama buat kami sekeluarga, bahkan sehingga kini ama masih terus "bekerja" sekalipun kami anak-anaknya boleh lah dikatakan telah berjaya dalam kehidupan masing-masing. Mungkin disebabkan oleh pengalaman-pengalaman yang lalu maka ama terus berusaha dan berusaha agar adik-adik yang lain tidak merasai keperitan yang kami rasa ketika masa dulu. Namun usia Ama sekarang membuatkan beliau terpaksa menghadkan "aktiviti" mencari rezeki untuk keluarganya, kami sebagai anak-anak bertekad sekalipun pahit kami akan galas tanggungjawab Ama demi kebaikkan keluarga kami semua.Kepada Ama dan keluarga terutama Abang Aping dan Abang Belin SELAMAT HARI BAPA. Semoga keluarga kita sentiasa di berkati Oleh Allah. Babai, Abang Aping, Abang Belin, Abang Belan dan adik-adik yang lain bersamalah kita "berjuang" demi keluarga tercinta kita ini. Sekalipun terlalu susah, fikirlah bahawa kehidupan kita ini ibarat roda, ia akan sentiasa berputar dan terus berputar serta akan terus berputar.... " SAKEN EH KHA LIMU KU TANTU SEKANU, TERUTAMA KELUARGA TANU" IKHLAS DARIKU PAIKANKB...
INFO MENGENAI NEGARA YANG MERAIKAN HARI BAPA 2009


21 June 2009- bersamaan Ahad ketiga dalam bulan Jun bagi negara-negara berikut: Malaysia, Amerika Syarikat, Afrika Selatan, Argentina, Bahamas, Bangladesh, Belanda, Bulgaria, Chile, China, Colombia, Costa Rica, Cuba, Cyprus, Filipina, Greece, Guyana, Hong Kong, India, Ireland, Jamaica, Jepun, Kanada, Malta, Mauritius, Mexico, Pakistan, Panama, Paraguay, Perancis, Peru, Puerto Rico, Singapura, Slovakia, Sri Lanka, Switzerland, Trinidad dan Tobago, Turki, United Kingdom, Venezuela, Zimbabwe.


5 Disember 2009 - tarikh yang tetap.. bagi Thailand


6 September 2009 – Ahad pertama dalam bulan September bagi negara Australia dan New Zealand


19 Julai 2009 – Ahad ketiga bulan Julai bagi negara Uruguay


19 Mac 2009 – tarikh yang tetap bagi negara Bolivia, Honduras, Itali, Liechtenstein, Portugal, Sepanyol
Read more...

pesanan

Penafian:Penulis blog paikankb tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan, Segala komen atau ulasan, fakta berunsur hasutan yang dialami kerana melayari atau menggunakan maklumat dalam blog ini.

  © Blogger template PingooIgloo by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP