Isnin, 18 Mei 2009

IRANUN: POLITIKUS ATAU TETIKUS (PART 2)

ALHAMDULILLAH, pada coretan kali ini saya mendapat sedikit ruang untuk menyambung kembali tulisan saya yang lalu mengenai politik orang Iranun. Apa yang saya ingin katakan disini adalah, biarlah kita buka minda kita yang selama ini tertutup dengan rapat agar kita dapat memberikan sumbangan kepada bangsa tercinta kita. Tidak ada niat untuk menyinggung mana-mana perasaan "Pangnie akuban sa ampun maap" andai ada yang terasa dengan apa yang telah saya tulis sebelum ataupun mungkin sekarang ini. Saya merupakan anak Iranun "Tegar" terlalu sedih apabila melihat nasib masyarakat kita semakin terkebelakang dalam era yang mencabar ini.

Sebenarnya saya bukan ingin mengatakan bahawa masalah kepimpinan ataupun Politikus Kaum Iranun itu sangat bermasalah tetapi sebenarnya saya ingin berkongsi dengan "Mangalukus pagari"kemana peranan sebenar mereka ini. Iranun merupakan suku kaum yang minoriti di sabah, adakah kita sanggup dipandang dengan sebelah mata oleh kaum lain. Saya sekali lagi ingin mengulangi bahawa saya sangat berbangga dengan kejayaan anak bangsa kita, Siapa tidak kenal Tan Sri Pandikar Amin Haji Mulia. Kalau kita soroti perjuangan insan Istimewa ini kita akan dapati bahawa apa yang diperolehi sekarang ini terlalu sakit untuk kita lalui sekali lagi. Insan ini sudah memberikan laluan yang selamat untuk kita ikuti. Namun atas dasar tamakkan pangkat dan kedudukan bakal pemimpin kita seakan-akan kehilangan arah itu.

Ingatlah setiap perjuangan yang mendokong kemajuan sesuatu kaum, potensi untuk pejuang ini menang bergaya adalah cukup tinggi. Tetapi andai pejuang itu berjuang demi kepentingan diri sendiri, kegagalan dan kehinaan yang bakal menanti mereka. Ayuhlah anak watan Iranun kalalangun kita berdiri bersama-sama untuk memartabatkan bangsa tercinta kita ini. Ingatlah zaman kita sekarang bukan zaman untuk pejuang kemerdekaan bangsa kita tetapi kita merupakan manusia yang hidup di zaman para pejuang yang perlu mengisi kemerdekaan bangsa kita. Semua ini berada ditangan kita, andai kita coretkan perkataan "Matai" maka matai lah kita, Tapi andai kita coretkan perkataan 'Nyauyag tanu" maka sekitanu akan pasti berdiri dengan megah bersama-sama dengan bangsa lain.

SAKEN AYAH WATA IRANUN

saken wat iranun pahgisah sa mangalukus pagari
sampai kanu tanu manie
kena kah sekitanu aya langun manga jagu agu mawarau....
ka baba ya entanu kah milai su mangawata tanu amai mbalui ah kuli ah tau ah lain..
kainu dih tanu pahgubaen ah nasip tanu aya..
kajaguan agu kawarau kenaden sa kahtumbuka, kambubunuh..
tapi imantu pahgilai sa ka pamikir....
Adakah sekitanu aya kurang sa mangawata ah baraakal....!

Read more...

PENANTI DALAM "PENANTIAN"

Tidak menjadi kejutan besar buat kita apabila Umno/BN tidak meletakkan calon di Penanti. Saya dapat mengagak dari awal lagi bahawa keputusan ini pasti akan diambil oleh PM kita. Namun timbul sedikit pertanyaan kepada kita soal tindakan Umno/BN ini. Apakah alasan yang PM kita berikan merupakan alasan yang kukuh untuk Umno/BN tidak bertanding di Penanti? mungkin juga Umno/ BN sebenarnya tidak berjaya mendapatkan calon yang benar-benar boleh "fight" dengan calon PKR di Penanti? Atau boleh jadi juga Umno/BN sudah mengetahui bahawa hanya kekalahan yang akan menanti mereka di Penanti?. Ataupun ini hanya merupakan strategi Umno/BN, Mungkin sebenarnya mereka dah ada calon yang akan diketengahkan cuma bukan menggunakan mana-mana tiket atau kapasiti mana-mana komponen BN???. (PENANTI DALAM PENANTIAN)


Namun semua tindakan ini pasti ada alasan atau sebab musabab utnuk Umno/BN mengunapakainya. Saya terpanggil sebenarnya untuk bertanya kepada rakyat malaysia amnya, adakah PM akan turut mengambil tindakan yang sama andai DUN Perak berjaya dibubarkan???? Beranikah tidak semua ada jawapannya tetapi tunggu dan lihaat lah........ YANG BENAR ITU PASTI AKAN MENANG.

Read more...

pesanan

Penafian:Penulis blog paikankb tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan, Segala komen atau ulasan, fakta berunsur hasutan yang dialami kerana melayari atau menggunakan maklumat dalam blog ini.

  © Blogger template PingooIgloo by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP